Sosyal Medya

Güncel

Türkiye’yi BM’ye şikayet etti!

Rum lider Nikos Anastasiadis, Türkiye’yi BM’ye şikayet etti.



Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis BMGenel Sekreter Antonio Guterres’e Türkiye’nin KKTC’yi ilhak etmek için B planının uygulamaya koyduÄŸunu ileri süren bir ÅŸikâyet mektubu verdi. Rum lider mektubunda KKTC’de yürütülen FETÖ soruÅŸturmasını da ilhak adımları içinde saydı.

Anastasiadis, 22 Eylül’de New York’ta verdiÄŸi mektupta, ilhak adımlarını şöyle sıraladı:

*Türkiye, FETÖ’cüleri Ada’dan kovmaya baÅŸladı.
*Kuzey Kıbrıs’taki Maronit köylerini yerleÅŸime açtı.
*Kapalı MaraÅŸ’ın, Rum sakinlerinin dönüşüne izin vermeye hazırlanıyor.
*Denizaltından getirilen su hattına kablo ile elektrik getirilmesi projesini ekledi.
*Türk şirketlerine yatırım yapılması için arazi tahsis edilmesini sağlıyor.
*Cami sayısını artırıyor.
*Okullardaki kitaplar aracılığıyla, İslam toplumuna yol açan Türkiye eğitim sistemini getiriyor.

'RUMLARLA TÜRKLERİN ARASINI AÇIYOR'

Rum lider, Türkiye’nin ilhak adımlarının yanısıra Kıbrıslı Türklerle Rumlar arasındaki iliÅŸkileri bozacak karar aldığını ileri sürdü. Bu kararlara ÅŸu örnekleri verdi:

*Kapalı Maraş yanındaki sahili sadece Kıbrıslı Türklerle Türkiyelilerin kullanımına açtı.
*Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına, işgal rejimi vatandaşlığı verilmesini hızlandırdı.
*Rumların, Kuzey Kıbrıs’ta dini ayin yapmasına engeller çıkarmaya baÅŸladı.
*Karpaz’daki Rum okuluna, bir grup Rum öğretmenin atanmasına izin vermedi.
*Ä°ÅŸgal bölgelerinde saatlerin bir saat ileri alınmasını engelledi. 
*Kapalı Maraş yakınında yeni geçiş noktası açılmasına, nöbetçi kulübesinin yerinin değiştirilmesine karşı çıkarak engel çıkardı.

RUM KESÄ°MÄ°NDE ‘MONACO ÖRNEĞİ’ TARTIÅžMASI

Öte yandan, KKTC DışiÅŸleri Bakanı Tahsin ErtuÄŸruloÄŸlu’nun New York’ta bir düşünce kuruluÅŸunda sarf ettiÄŸi, Türkiye ile Monaco modeli birleÅŸme ve Rumlar adına doÄŸu Akdeniz’de petrol ve doÄŸalgaz sondajları yapan gemilerin gerekirse vurulabileceÄŸi yönündeki sözleri Ada’da tartışmalara yol açtı. KKTC medyası, “Rum gemilerinin vurulabileceÄŸi” sözlerini birinci sayfalarına taşırken, Rum DışiÅŸleri Bakanlığı, ErtuÄŸruloÄŸlu’nun Monaco örneÄŸinden bağımsız, Türkiye’nin farklı adımlarla KKTC’yi ilhak etmeye çalıştığını ileri sürdü.

RUMLARIN ŞİKAYETİ, VATANDAŞLIK VE CAMİLER

Rum DışiÅŸleri Bakanı Yohannis Kasulidis, Kuzey Kıbrıs’ta son dönemde binlerce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, KKTC vatandaÅŸlığına alındığını, faaliyetteki 300 cami ile Kıbrıslı Türklerin laik yapısının bozulmaya çalışıldığını, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ekonomik protokollerle, mali ve hukuk yapısının Türkiye’ye baÄŸlandığını ileri sürdü. Kasulidis, Türkiye’nin attığı bu adımlarla Kuzey Kıbrıs’ı ilhak etmeye çalıştığını savunarak yazılı ÅŸikayetlerini, AB ve BM baÅŸta olmak üzere Kıbrıs sorunuyla baÄŸlantılı tüm ülkelere göndereceklerini duyurdu.

NE OLMUÅžTU?

50 yıldır devam eden Kıbrıs müzakerelerinde, Monaco da dahil çok sayıda model gündeme geldi. Özellikle müzakerelerin donduÄŸu ya da çöktüğü zamanlarda “KKTC’nin B planı” konuÅŸuldu. Yıllar içinde önce Tayvan, ardından Kosova modelleri gündemde yer buldu.

Temmuz ayında Ä°sviçre’de baÅŸarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs müzakerelerinin ardından ise, Tayvan ve Kosova modellerinin yanısıra Ä°ngiltere ile Cebelitarık, Fransa ile Monaca iliÅŸkisi konuÅŸuldu. Her iki örnekte de KKTC’nin içiÅŸlerinde bağımsız olması, dışiÅŸleri ve savunma konularının Türkiye’ye bırakılması tartışıldı, ancak Türkiye ile, KKTC bu tartışmaların hayata geçmesi için herhangi bir adım atmadı.

KAYNAKHÃœRRÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.